Mersin Fikir

Güneş Fırtınası Dünya'yı Etkileyebilir

DÜNYA

Güneş'te meydana gelen patlamanın etkilerinin bugün görülmesi bekleniyor. Saatte 415-615 kilometre hızla Dünya'ya doğru gelen jeomanyetik fırtınanın Dünya'nın manyetik alanını etkileyebilecek güçte olduğu öngörülüyor.

Güneş püskürtüsü adı da verilen Güneş patlamaları zaman zaman Dünya üzerinde etkili oluyor. Bu etkilerin bazıları gözle görülebilen bazıları ise gözle görülemese de özellikle manyetik alanlardan etkilenen elektronik cihazlar üzerinde etkili oluyor. Dünya'nın kutup bölgelerinde gözlemlenen ve Kutup Işıkları (Kutup Aurorası) adı verilen farklı renklerde ışık yansımalarının nedeni olarak da bu patlamalarla Dünya'ya taşınan yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanı ile olan etkileşimi.

Son olarak Hintli bilim insanlarının saptadığı ve 6 Şubat'ta gerçekleşen güneş patlamasının oldukça büyük bir güce sahip olduğu belirlendi. Hint Bilim, Eğitim ve Araştırma Enstitüsünde görevli bilim insanlarının duyurduğu patlamayla yeryüzüne doğru ilerleyen manyetik yüklü parçacıkların bugün ve yarın Dünya yüzeyine ulaşması bekleniyor. Dünya'nın sahip olduğu manyetik alan sayesinde genellikle etkisi kırılan parçacıkların bazı durumlarda Dünya için tehlike arz edebileceği biliniyor. Dünya'nın manyetik alanındaki değişiklikler, elektronik cihazların çalışmaması ya da amacından farklı çalışması, navigasyon sistemlerinde aksaklıklar gibi sonuçları olabilecek büyük çapta patlamalardan biri olan son patlamanın ise etkilerinin ne olacağı tam olarak bilinmiyor. Hintli bilim insanlarının yaptığı açıklamada Güneş'ten kopan parçacıkların Venüs'e ulaştığı, bugün veya yarın saniyede 415-615 kilometre hızla Dünya'ya ulaşacağı bildirildi. 

1859'u Hatırlattı

Dünya tarihinde kaydedilen en şiddetli güneş fırtınası 1859 yılında meydana gelmişti. Carrington Olayı olarak da bilinen bu güneş fırtınası sonucu normalde kutuplara yakın bölgelerde gözlemlenen kuzey ışıkları ekvatora kadar ilerlemişti.

Fırtına sonucunda, Dünya'nın elektromanyetik alanına bağlı olarak çalışan cihazlar da dahil olmak üzere, tüm dünyada elektromanyetik aksaklıklara yol açmıştı.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.