2019 Mart’ı itibariyle Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer. Göreve geldiğinden bu yana yaklaşık 2,5 yıl oldu. Herkes eksikliklerinden, hatalarından çokça bahsetti. Zaten bu açıdan gündemden hiç düşmüyor. Ben biraz bardağın dolu tarafından bahsedeceğim. Sonuç olarak kendisi seçilmiş belediye başkanı ve şehre hizmet etmesi gerekiyor. 

  Tabi bardağın dolu tarafına bakmam Yörük ve muhafazakâr işçilere uygulanan faşizmi ya da onlardan açılan yerlerde HDP'lilere ciddi alan açması ve çok üst düzey görevlere getirmesini de görmezden geldiğim anlamına gelmiyor. Sadece bu konu üzerinde takılıp kalmayacağım. Ancak burada da sıkıntı ettiğim konu bunu yaparken sanki yapmıyormuş gibi seçmeni, özellikle ikinci bölge seçmenini kandırmaya çalışması. Takıntı yaptığım konu, o kitlenin buna kanacağına olan inancı. Görülen o ki bizim ikinci bölge seçmeni tabirindeki ikinci bölge tanımını çok yanlış anlamış. 

Neyse gelelim başarılarına, tek tek sayacağım. 

Nedir bu başarılar? 

Yol çalışması yapıyor. Her yerde sıkça dubalarını ve tabelalarını görüyoruz.

Öğrenciler için dershane, gençlik merkezi yaptı.

Kültür-Sanat faaliyetleri yapıyor. (Her ne kadar seçilen içerik kent kültürüne hizmet etmekten çok ideolojik propaganda empoze etmeye yönelik olsa da, kendi siyasi görüşüne göre yapmasını normal karşılıyorum.)

Gıda yardımı yapıyor. 

Öğrencilere ve yoksullara yönelik sosyal projeler üretiyor. Çamaşırhane, konuk evi gibi birtakım çalışmalar yaptı. 

Kadın Danışma Merkezi gibi kentin kadınlarına yönelik projeler yapıyor.

Bir kısmı önceki dönemden süregelen katlı kavşak projeleri yaptı, eleştirilse de kent merkezi için önemli olduğunu düşünüyorum. 

Çocuklara yönelik kamplar, etkinlikler düzenledi.

Sonra konser, konser daha çok konser yaptı, yapıyor. Hatta pandeminin başlarında bile konserlerine devam etti ve yasakların kalkmasıyla direkt konserlere başladı. Konserleri kültür-sanat başlığında almadım çünkü sanatsal bir faaliyet olduğunu düşünmüyorum.

Bolca etkinlikler yaptı. O kadar çeşitli ve küçük etkinlikler yaptı ki tanımlaması zor, yapılmış olmak için yapılan birçok etkinlik bunlar.

Gerçekten iyi örnekler vermek istiyorum. Kent kimliğine, kent ekonomisine katkı sağlayan ya da gerçek anlamda iki milyonluk kentte yaşayan insanların hayatına dokunan projelerden bahsetmek istiyorum. Lâkin ne yazık ki yok. Zaten artık pek bir süre de kalmadı. Çoğu bitti, azı kaldı. 

Yukarıda saydığım başarılı projelere gelince, ikinci bölgede Erdemli Belediye Başkanı bunların çok daha iyilerini yıllar önce yaptı. Hem de birçoğu Mersin’de ilk kez yapıldı. İlk kez yapılmış olması çok önemli. Yapan kişinin vizyonunu, tecrübesini  ortaya koyar. Aynı zamanda ilkleri yapmak risklidir, cesaret ister.

Ürettiği projeleri kabaca sayacak olursak: Liseye ve üniversiteye hazırlanan gençler için dershaneler, Okul öncesinde çocukların ikiden fazla yabancı dil ve temel beceriler kazanmasını sağlayan kreş, bölge turizmi için yüzme havuzu, beldeden dönüşen her mahalleye kapalı pazar yerleri ve kültür merkezi hizmeti verebilecek kapasitede düğün salonları, sinema salonu, tiyatro sahnesi, sergi alanı ve restorantı olan bir kültür merkezi. Daha neler neler… Erdemli’yi sinemacıların kullanabileceği bir platoya çevirmek hedefiyle düzenlenen film festivali, ilçedeki 2000 yıllık antik tiyatroyu ve karşısındaki plajı turizme kazandıran tiyatro festivali, ilçeyi ülke basınının gündemine taşıyan medya günleri, Erdemli’nin kadınlarının sesine kulak veren kadın danışma merkezi, neler neler... Ülkemizde koca koca büyükşehir belediyelerinin cesaret edemediği işleri Erdemli ilçesinde hayata geçirdi. Bütün vatandaşın sosyal ihtiyaçlarına cevap veren ve hizmeti vatandaşın ayağına götüren Limon Çiçeği projesi bile önce Erdemli’de yapıldı ve ardından yüzlerce belediyede uygulandı. 

Peki, Mükerrem Tollu bunu nasıl yaptı? Vahap Başkan’ın Mükerrem Başkan’dan öğrenmesi gereken mesele de bu. Mükerrem Tollu, ilk döneminde kentin teknik ihtiyaçlarını gidermek için bütün imkânlarını alt yapıya yatırdı.

Öncelikle ilçenin hiçbir noktasında kanalizasyon, su, çöp, yol ve bina sorunu olmamasını sağladı. Şimdi bu nokta zurnanın zorlandığı nokta. Çünkü altyapı yatırımları genelde bütçeyi yerin altına gömmek olarak tasvir edilir. Halk yatırımları doğrudan göremez. Bu yatırımlar hayati önem taşır ama başkan bir karar vermelidir: Gerçekçi olup halkın kısa vadede memnun olmamasını göze alıp geleceği düşünerek uzun vadeli plan mı yapacaktır, yoksa şov yapıp göz mü boyacaktır? Bu noktada kişinin ilkeleri, iş anlayışı ve hayat görüşü ortaya çıkar. Mükerrem Başkan Erdemli’nin geleceğini düşünüp riskli ve zor olanı seçti. Kentin teknik ihtiyaçlarını giderdikten sonra da yukarıda bahsettiğim sosyal, kültürel çalışmalarla Erdemli’yi, bırakın Mersin’i Türkiye’nin önemli ilçelerinden birisi hâline getirdi. Merak eden inceleyip, araştırıp bu anlattıklarımı öğrenebilir. 

Velhasıl başarının adı Vahap Şeçer, özü Mükerrem Tollu’dur. Başarı şovla değil vizyonla olur. Seçer’in Tollu’dan öğreneceği çok şey vardır. Herkes bilir ki bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. Egosunu ve kibrini törpülemeyen hüsrana uğrar. 

Ha bir de enformasyon stratejisini akraba, yeğen, çoluk çocuğun eline oyuncak edip koca kurumun kendini Recep İvedik türü esprilerle anlatması var, onu sonra konuşacağız. O espriler yapandan başkasına komik gelmiyor, haberiniz olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.