Öne Çıkanlar haber mersin mersinfikir gündem tarafsız

Bu haber kez okundu.

KURAKLIK ZEYTİNDE REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ, KALİTEYİ ETKİLEMEDİ

Türkiye'nin 15 milyon ağacıyla zeytinde önemli üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'in Mut ilçesinde kuraklık rekolteyi düşürdü ancak, ürünün kaliteli olması çiftçileri üzmedi. 

Mersin'in Mut ilçesinde çiftçilerin önemli geçim kaynakları arasında yer alan zeytinde hasat sürüyor. Hasatla birlikte ağaçlardan özenle toplanan ardından da silkelenerek ayrışımları yapılan zeytinlerin bir kısmı sofralık olarak ayrılıyor. Önemli bir kısmı da fabrikalara gönderilerek tescilli zeytinyağına dönüşürken, ülke genelinde etkili olan kuraklık rekolteyi düşürdü. Hasat yapılan ve devam eden bahçelerde geçmiş yıllara oranla yüzde 40'a yakın rekolte kaybı olduğu değerlendirilirken, ürün kalitesinin yüksek olması ise sevindiriyor. Bu yıl 160 bin ton zeytin hasadı ile 14 bin ton zeytin yapı üretimi beklenen ilçedeki bahçeler sayesinde mevsimlik işçilerde yoğun olarak çalışarak kazançlarını sağlıyor. Çiftçiler, bu yıl kaliteli zeytinin fiyatının 8 ile 9 lira arasında alıcı bulduğunu belirtirken, bu rakamın 10 ile 13 TL civarına olmasını beklediklerini ifade ediyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.